ΓΕΝΙΚΑ για την υγρομόνωση ταρατσών

ΓΕΝΙΚΑ για την υγρομόνωση ταρατσών

Το ζήτημα στεγάνωσης των κατασκευών είναι κρίσιμης σημασίας. Η εύρεση ενός συστήματος στεγάνωσης το οποίο να συνδυάζει ανθεκτικότητα, οικονομία και γρήγορη εφαρμογή είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για τους κατασκευαστές. Η στεγανοποίηση πρέπει να γίνεται σε ολόκληρο το κτήριο, από τα θεμέλια μέχρι την ταράτσα. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται αξιόπιστα υλικά και η εφαρμογή τους να είναι μελετημένη και να γίνεται χωρίς βιασύνη και προχειρότητες, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει.

Η στεγανοποίηση των ταρατσών είναι ένα να πρόβλημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ιδιοκτητών και αποτελεί πονοκέφαλο για τους κατασκευαστές. Οι λύσεις που δίνονται τις περισσότερες φορές έχουν διάρκεια λίγων ετών και αυτό επειδή δεν επιλέγονται τα κατάλληλα υλικά, ούτε αυτά εφαρμόζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, τόσο από τα συνεργεία μονώσεων πολύ δε περισσότερο από ιδιώτες. Οι εταιρείες, για εμπορικούς λόγους, παράγουν υλικά do it yourself, κάντο μόνος σου. Εάν δεν πιάνουν τα χέρια σας εγκαταλείψτε αυτήν την ιδέα. Μην αναθέσετε όμως την υγρομόνωση σε ένα τυχαίο συνεργείο με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος.

Η στεγανοποίηση κάθε ταράτσας είναι διαφορετική και κρύβει λεπτομέρειες, οι οποίες αν δεν προσεχθούν, το πρόβλημα παρουσιάζεται ξανά με την πρώτη βροχή ή στην καλύτερη περίπτωση μετά από λίγους μήνες.

Συχνά, η αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, δηλαδή εμφάνιση υγρασίας στο ταβάνι, αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την περίπτωση.

Πρώτο παράδειγμα. Σε μία ταράτσα χωρίς κλίσεις το υλικό που θα επιλεγεί εκτός από το να εξασφαλίζει απόλυτη στεγανότητα, αντοχή στις καιρικές επιδράσεις, διάρκεια στο χρόνο, οπωσδήποτε πρέπει να παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα στα λιμνάζοντα νερά. Έτσι πιθανόν το υλικό που χρησιμοποίησε ο γείτονας του οποίου η ταράτσα δεν είχε λιμνάζοντα, να είναι εντελώς ακατάλληλο για την δική μας περίπτωση που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Τα λιμνάζοντα νερά είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε παλιά κτίρια, που εδώ απαγορεύονται οι τσιμεντοκονίες ρύσεων λόγω βάρους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιλεγεί υλικό που να αντέχει σε λιμνάζοντα.

Δεύτερο παράδειγμα. Έχουμε μια ταράτσα που παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές. Η στεγανοποίηση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Εάν χρησιμοποιήσουμε μεμβράνη συνθετικού καουτσούκ EPDM, η επιφάνεια της ταράτσας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία. Εάν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα επαλειφόμενο ελαστομερές ή ένα τσιμεντοειδές υλικό, στην περίπτωση αυτή οι ρωγμές πρέπει να διανοιχθούν σε σχήμα V και να γεμισθούν μέχρι επάνω με ρητινούχα τσιμεντοκονία.

Με μόνο τα δύο παραπάνω παραδείγματα γίνεται φανερό ότι κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Αυτονόητο, καλοπροαίρετα θα απαντήσει κάποιος. Στην πράξη όμως έχουμε πολλές αποτυχημένες μονώσεις γιατί δεν εφαρμόζονται αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα. Η προσεκτική εξέταση του προβλήματος και οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή, καθορίζουν την έκβαση και την διάρκεια ΄΄ζωής΄΄ μιας υγρομόνωσης. Στην υγρομόνωση δεν συγχωρείται κανένα λάθος.

 

Οι εγχώριες βιομηχανίες παράγουν αξιόπιστα για κάθε περίπτωση μονωτικά υλικά, επίσης, στην Ελληνική αγορά υπάρχουν και υλικά εισαγωγής ξένων οίκων που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Θα ρωτήσει κάποιος, γιατί υπάρχουν δύο–τρία και μερικές φορές περισσότερα διαφορετικά υλικά κατάλληλα για το ίδιο πρόβλημα στεγανοποίησης, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση κατά την επιλογή; Η απάντηση είναι ίδια με αυτή της ερώτησης, γιατί υπάρχουν τόσες μάρκες αυτοκίνητων, ψυγείων, ΤV κτλ.;

Μετά τα παραπάνω, γεννάται η ερώτηση: πώς θα επιλέξω το κατάλληλο υγρομονωτικό υλικό;

Και εδώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Αν κάποιος αποφασίσει να κάνει μόνος του την υγρομόνωση της ταράτσας, για την αγορά των υλικών θα πρέπει να επιλέξει ένα κατάστημα με εξειδικευμένο προσωπικό σε τέτοιου είδους υλικά, να δώσει στον πωλητή όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί και να εφαρμόσει σχολαστικά τις οδηγίες.

Υπάρχει βέβαια και η λύση να δώσετε ΄΄πακέτο΄΄ τη στεγανοποίηση της ταράτσας σε μια αξιόπιστη εταιρεία και ο επικεφαλής του συνεργείου είναι υπεύθυνος να επιλέξει το σωστό υλικό. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργείου μονώσεων. Δυστυχώς και εδώ δεν υπάρχουν απόλυτα καθορισμένες οδηγίες για την σωστή επιλογή. Επιλέγετε το συνεργείο μονώσεων με τον ίδιο τρόπο που επιλέξατε το μηχανικό που σας έκανε τα σχέδια, το φροντιστήριο του παιδιού σας, το συνεργείο του αυτοκινήτου κτλ. Υπάρχει προηγούμενο άρθρο στην εφημερίδα με θέμα ΄΄επιλογή συνεργείου μονώσεων΄΄ βλέπε εφημ. Ελευθερία 11/2/2012 ή www.info@technolisis.gr .

Συνοπτικά επιλέξτε μια εταιρεία που να έχει τεχνική κατάρτιση, οντότητα, να έχει παρελθόν αλλά να εγγυάται και το μέλλον.

΄Oπως ήδη έχουμε αναφέρει, στην αγορά υπάρχουν πολλά υλικά ικανά να καλύψουν κάθε ανάγκη στεγανοποίησης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας παρέχει μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε ειδικές κατασκευές με ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, με άριστα αποτελέσματα στεγάνωσης. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο – αδύνατον θα έλεγα – να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν βρίσκει τα κατάλληλα υλικά για τη μόνωση μίας ταράτσας. Υπάρχουν υλικά που αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα. Προσοχή χρειάζεται για την σωστή επιλογή υλικού και συνεργείου.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε ονομαστικά στα κυριότερα στεγανωτικά υλικά που κυκλοφορούν ευρέως στην Ελληνική αγορά.

– Ασφαλτόπανα και ασφαλτικά γαλακτώματα, είναι μια οικονομική λύση που έρχεται από πολύ παλιά.

– Επαλειφόμενα ακρυλικά, εύκολα στην εφαρμογή τους, προσοχή στα λιμνάζοντα νερά, μικρή διάρκεια ζωής.

– Χυτές πολυουρεθανικές μεβράνες, υψηλή ανθεκτικότητα, μεγάλη διάρκεια ζωής, κανένα πρόβλημα με λιμνάζοντα νερά.

– Μεμβράνες PVC, TPO, EPDM μεγάλη διάρκεια ζωής, ικανές να παραλαμβάνουν μετακινήσεις του υποστρώματος.

– Τσιμεντοειδή μια καλή λύση για στεγάνωση δωμάτων που πρόκειται να καλυφθούν με πλακίδια.

 

Η ταράτσα είναι το πλέον εκτεθειμένο μέρος του κτιρίου στις καιρικές καταπονήσεις. Όταν εντοπίσετε πρόβλημα υγρασίας πρέπει να ενεργήσετε αμέσως. Το νερό είναι ο πλέον διαδεδομένος και ισχυρός διαλύτης στην φύση. Οξείδωση του σιδηρού οπλισμού και αποσάθρωση των υλικών είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργεί. Όπως παραπάνω αναφέραμε υπάρχουν υλικά που καλύπτουν κάθε απαίτηση. Η υγρομόνωση δεν μπορεί να περιμένει. Η υγρασία δημιουργεί σημαντικές φθορές σε ολόκληρη την κατασκευή.

Leave a reply

Free WordPress Themes, Free Android Games