Μεμβράνες συνθετικού καουτσούκ (EPDM)

Μεμβράνες συνθετικού καουτσούκ (EPDM)

Σχηματίζεται μία ελαστική στεγανωτική μεμβράνη ικανή να ακολουθεί τις συστολο-διαστολές του υποστρώματος.

Έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Η αξιόπιστη υγρομόνωση είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία από τα οποία εξαρτάται η ποιότητα και εν τέλει η ζωή ενός κτιρίου.

Μία αποτελεσματική στεγανωτική μεμβράνη πρέπει να μην αφήσει να περάσει ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα υγρασίας σε οποιοδήποτε σημείο της κατασκευής για πολλά χρόνια. Οφείλει επίσης να ακολουθεί τις δομικές συστολο-διαστολές, να μπορεί να γεφυρώσει υπάρχουσες και μελλοντικές ρηγματώσεις και να αντέχει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις χημικές επιδράσεις και στις μηχανικές καταπονήσεις.

Η μεμβράνη συνθετικού καουτσούκ EPDM καλύπτει όλες τις ανωτέρω απαιτήσεις με αποτέλεσμα να είναι οικονομικότερη σε βάθος χρόνου από τις παραδοσιακές μεθόδους στεγανοποίησης.

 

Οι εξαιρετικές ιδιότητες του συνθετικού καουτσούκ EPDM (Ethylene Polymer Dienne Monomer)

● είναι ελαφριές (1,3 Kg/m²)

● έχουν εξαιρετική ελαστικότητα (400%) αναλλοίωτη στο χρόνο, μετά την επιμήκυνση επανέρχονται στην αρχική τους διάσταση

● έχουν μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, στο όζον και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους

● διατηρούν την ελαστικότητα και την υφή τους σε μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος     (-40 °C έως +130 °C ), δεν σκληραίνουν στις χαμηλές    θερμοκρασίες και δεν μαλακώνουν στις υψηλές, δεν ξεραίνονται

● δεν επηρεάζονται από όξινα ή αλκαλικά περιβάλλοντα

● έχουν αναμενόμενη διάρκεια ζωής 50 χρόνια

● είναι οικολογικό και ανακυκλώσιμο προϊόν

● παράγονται σε έτοιμα ρολλά φάρδους από 1,5m έως 6m και μήκους 20m και 30m και σε  πάχη από 0,75mm έως 2mm

● μπορούν να κατασκευαστούν, κατόπιν παραγγελίας, σε ειδικές διαστάσεις έως 5000 m²

 

Πεδία εφαρμογής

 

Με βάση τις εξαιρετικές τους ιδιότητες βρίσκουν μεγάλο εύρος εφαρμογών στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα.

Μερικές εφαρμογές στον κατασκευαστικό τομέα είναι: στεγανοποίηση δωμάτων, ταρατσόκηπων, υπογείων,  θεμελιώσεων, αρμών κτιρίων, κεραμοσκεπών, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών καναλιών κλπ. Είναι ιδανική για επικάλυψη παλαιών προβληματικών στεγανωτικών στρώσεων όπως ασφαλτόπανα, τσιμεντοειδή κτλ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να αποξηλωθούν οι παλιές στεγανωτικές  στρώσεις, εργασία δύσκολη και δαπανηρή,  αλλά η μεμβράνη τοποθετείται πάνω από  τις υπάρχουσες  στρώσεις με μερική ή ολική επικόλληση  και μηχανική στερέωση.

 

Χρησιμοποιούνται σε χημικές εγκαταστάσεις για την στεγανοποίηση τσιμέντινων αγωγών διακίνησης υγρών και παροχέτευσης χημικών αποβλήτων που μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον κλπ.

 

Τρόπος εφαρμογής

 

Εφαρμόζονται εν ψυχρώ, χωρίς χρήση φλόγας, με καθολική κόλληση ή/και μηχανική στερέωση ανάλογα με την περίπτωση.

Η  μεμβράνη συνθετικού καουτσούκ ΕPDM (Ethylene-Propylene-Diene-Monomer) τοποθετείται πάνω σε οποιοδήποτε επιφάνεια χωρίς να χρειάζεται να γίνει εξυγίανση του υποστρώματος, δηλαδή της επιφάνειας της ταράτσας. Μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα πάνω από μικρές ή τριχοειδείς  ρηγματώσεις. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή σε λιμνάζοντα νερά.

Οι μεμβράνες αυτού του τύπου έχουν μεγάλη αντοχή σε σκίσιμο, εφελκυσμό, κάμψη και στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έχουν επίσης μεγάλη ελαστικότητα η οποία παραμένει σταθερή και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η μεμβράνη EPDM παραμένει εύκαμπτη σε θερμοκρασίες μέχρι και -45ºC και μπορεί να επιμηκυνθεί πάνω από 300% παραλαμβάνοντας τις κτιριακές μετακινήσεις και τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Παράγεται σε διάφορα πάχη από 0,75 έως 2 mm, σε ρολά μεγάλου φάρδους για περιορισμό του αριθμού των συγκολλήσεων μεταξύ των φύλλων. Υπάρχουν ρολά φάρδους από 1,5 έως 6 μέτρα και μήκους 20 και 30 m. Τα χαρακτηριστικά της παραμένουν σταθερά με αποτέλεσμα να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Oι εταιρείες παραγωγής δίνουν διάρκεια ζωής 50 χρόνια.

 

Θα ακολουθήσει μία σύντομη περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της μεμβράνης στην επιφάνεια μιας ταράτσας με προβλήματα υγρασίας.

Αν ο υπεύθυνος συνεργείου επιλέξει  την μεμβράνη ΕPDM για να αντιμετωπίσει την υγρασία  έχει σίγουρα κάνει μία σωστή επιλογή υλικού. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που  αντενδείκνυται η χρήση της. Για συνηθισμένες περιπτώσεις υγρασίας δεν είναι η οικονομικότερη λύση, είναι όμως αποτελεσματική. Εκατομμύρια τετραγωνικά μεμβράνης έχουν εφαρμοστεί στην Αμερική και η χρήση της στην Ευρώπη είναι σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ισχύει όμως και εδώ ο γενικός κανόνας  ότι το συνεργείο εφαρμογής πρέπει να διαθέτει τεχνική κατάρτιση και αυξημένη εμπειρία.

Προετοιμασία επιφανείας.

Όταν κάθετα στην επιφάνεια της ταράτσας υψώνονται  τοιχία κλιμακοστασίων,  φωταγωγών,  στηθαίων,  καθαιρείται ο σοβάς στην βάση τους σε ύψος 10 cm,  δημιουργώντας μία εσοχή, ένα ‘’λούκι’’. Επισκευάζονται οι επιφάνειες στο ‘’λούκι’’ με μη συρρικνούμενο επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα  δημιουργώντας ένα σταθερό υπόστρωμα.  Η  μεμβράνη εφαρμόζεται μέσα στο ΄΄λούκι΄΄ σε μία στέρεα επιφάνεια και το τελείωμα της προστατεύεται από την δημιουργηθείσα εσοχή.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία, όπως υδρορροές, καπνοδόχοι, σωλήνες  αποχέτευσης, ηλιακών,  κλπ, που διαπερνούν την πλάκα σκυροδέματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις   κατασκευάζονται επί τόπου ειδικά τεμάχια από την ίδια μεμβράνη.

Η προετοιμασία της επιφανείας τελειώνει με ένα καλό σκούπισμα.

Εφαρμογή της μεμβράνης,

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας, γίνεται η εφαρμογή της ελαστικής μεμβράνης συνθετικού καουτσούκ EPDM. Ασταρώνονται οι επιφάνειες όπου η μεμβράνη θα επικολληθεί με ολική κόλληση. Απλώνονται τα φύλλα της μεμβράνης ΕPDM  και κολλιούνται μεταξύ τους εν ψυχρώ  χωρίς την χρήση φλόγας σε φάρδος επικάλυψης 10cm. Στην οριζόντια επιφάνεια της ταράτσας κολλιούνται με μερική κόλληση ενώ στα κάθετα στοιχεία με καθολική κόλληση. Όλα τα άκρα σφραγίζονται σε φάρδος 2cm με μαστίχη υψηλών προδιαγραφών. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρά την ολική κόλληση στα κάθετα στοιχεία (στηθαία, τοιχία κλιμακοστασίων-φωταγωγών κλπ), απαιτείται να γίνει και μηχανική στερέωση της μεμβράνης .

Ο τρόπος εφαρμογής της μεμβράνης παρουσιάζεται απλός. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, γωνίες, ειδικά τεμάχια και μόνο ένα έμπειρο συνεργείο μπορεί να ανταποκριθεί. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι, όπου έχουν τηρηθεί οι κανόνες σωστής εφαρμογής του υλικού, έχει οριστικά λυθεί το πρόβλημα της υγρασίας.

Leave a reply

Free WordPress Themes, Free Android Games